Me saame ilma plastikkõrteta hakkama! #stopsucking

Postitas NOP Feb, 16 2018,

Meil on ammu üks asi hingel ja nüüd siis teeme selle sammu ära. Me ei serveeri oma jooke enam kõrtega. Plastikkõrred ei hävine looduses nagu ka muu plastik. NOPi tegemise algusest oleme püüdnud valida pakendeid, mis loodusele võimalikult vähest kurja teeks ja see töö jätkub meil igapäevaselt, trotsides fakte, et biolagunevad plastikkarbid, kuhu oma salateid/võikusid juba 10a tagasi hakkasime panema, maksid 10x rohkem kui tavaplastik jne. Aga me usume, et kui me igaüks teeme midagi, et anda sellele imelisele planeedile oma elusolenditega võimalus jätkuks, siis kokku tuleb suur samm.

Seega, kui ilma kõrreta kuidagi hakkama ei saa, siis küllap me lahenduse leiame, aga muidu, ärge ehmatage, et meie joogid tulevad ilma kõrteta (taaskasutatud paberist salfkaga saab smuutivuntsid edukalt maha ja lusikas tuleb appi, kui smuutid paksuks jäävad). Ja hei, kas me kodus paneme mahla sisse kõrre?

Niikaua kuni meie mõtleme järgmist sammu, mida teeme, teie mõelge seda, et kui me midagi ette ei võta, siis on aastaks 2050 (meie ka veel näeme seda!) maailmameredes rohkem plastikut kui kala. Kuninganna Elizabeth pidi nägema dokumentaalfilmi plastikpudeli allaneelanud vaalapojast, kelle surm oleks võinud olemata olla ja lein, mis tema perekonda tabas, oleks võinud olla rõõm, et saada tõuge, keelamaks ära kõikides oma majades igasugune plastiku kasutamine.

Me kõik saame midagi igapäevaselt teha.

#stopsucking

https://www.strawlessocean.org


Vastlakuklid!!!

Postitas NOP Feb, 01 2018,

Täna tuli lumi ja täna tulid müüki ka meie vastlakuklid. See aasta siis sellised

MAHENISUJAHU KUKKEL KARDEMONI ja kohupiima-vahukoore mütsiga: vali kas vaarika või mustsõstra toormoosiga. Need on sellised natuke klassikalised, püüdsime oma kiiksudega tagasi hoida, aga noh, kes soovib, saab laktoosivaba valge vahu kuklile vahele:). Kukkel muidu 2,7 ja laktoosivaba vahuga 3,2 (euri, ikka jätkuvalt).

GLUTEENIVABA TALVEMUFF kohupiima-vahukoore mütsi ja ikka isetehtud ploomimoosiga. Talevmuffi panime lisaks tatra-mandlijahule linaseemneid, oliivõli, jogurtit ja kardemoni ja ise oleme küll väga rahul:). Muffid 3,2.

Ja nüüd – kes tahab kindla peale midagi konkreetset saada, see ikka tellib ette (laktoosivabalt niisama müüki ka ei pane). Tellimine on avatud aadressil tellimine@nop.ee nüüdsest kuni näiteks 13.02….

Hõissaa!!!! (ja kes mõtleb, et miks meil tavakuklid vaid karbis pildil on, siis aus vastus on, et kõik lahtised kuklid müüdi nii kiiresti ära ning ülejäänud olid juba pakendatud ja karbid tuli ka suht toredad, nii et seal nad nüüd on – aga välja näevad ikka nagu kuklid ikka. Kes ei usu, see tuleb kohale kaema;)

 


Kuidas energiat rohkem oleks? Talveprobleemid.

Postitas NOP Jan, 31 2018,

Talv ongi kohal oma tavapärases ‘headuses’. Kellelegi vist pole võõras tunne, et energiat pole, midagi eriti ei taha teha ja kohati kipuvad haigusedki külge tulema. Me siin NOPis oleme muidugi toidu-usku, uskudes, et elu kvaliteet on kinni toidus, mida enda kehale lubame, aga samas oleme kõik erilised ja omapärased, et üks toit ei ole kunagi lahendus kõigile. Mis ühele võib sobida, on teise jaoks katastroof, mis ühele annab energiat, teeb teisele kurja jne.  Muidugi on meie tavaline mure see, et me tavaliselt ei tea, mis meile sobib ja meie kehale hea on. Ja niipalju kui on maailmas toidunõustajaid, on ka tõdesid, aga tegelikult tiirleb asi ühe lihtsa asja ümber – me peame enda tõele ise jälile jõudma. Targad arstid on siin ühte meelt, ainus viis oma tõeni jõudmiseks, on pidada toidu- ja elupäevikut üle natuke pikema perioodi. Kirjuta üles oma tegemised, söömised ja meeleolud ja siis neid tulemusi mustritesse välja nuputades jõuad tõdemuseni, milline toit sulle paremini sobib ja võibolla isegi jõuad jälile mõnele varjatud või varjamata toidutalumatustele.

Jaanuarikuus oma NOPi tiimis neid mõtteid vaagides jõudsime ühel päeval järeldusele, et järsku proovime midagi kampas ära teha, järsku õnnestub see päevikupidamine üheskoos paremini ning aitab meid üksikutena endas paremini selgusele jõuda?

Mõeldud-tehtud: võtame ette 3 nädalat veebruari alguses. Paneme kirja mida sööme, kuidas liigume, kuidas enesetunne muutub erinevate toitude/liikumiste/muude emotsioonide toel ning katsetame aktiivselt tõdesid ja toite, mis peaksid kaasa aitama enesetunde parenemisele. A la suurendan oma tavapärast liikumist nädala jooksul, loobun nädalaks gluteenist (või laktoosist või lihast või suhkrust vms), söön 2 korda rohkem juurikaid kui tavaliselt, katsetan 1 päev vähem söömist nädalas jne jne. Igaüks paneb endale ise eesmärgid ja proovib nendest kinni hoida. Tekitame keskkonna, kus on lihtne oma tegemisi talletada ja kord nädalas jagame omavahel ‘tõdesid’, mis kellegi jaoks on positiivseid tulemusi andnud. Ning loomulikult – võtame ette NOPi joogid, söögid ja vaatame mis neist meie eesmärkidel abistavad ja loodame, et eksperimendi lõpus tuleb veel palju ideesid, mida peaks NOPi menüüsse sokutama;)

Kokkuvõtvalt panime enda jaoks paika sellised pidepunktid oma 3 nädalase katserännaku jaoks:

Eesmärgid:

  • et energiat oleks rohkem
  • et oleks ‘kergem’ olla /enesetunne paraneks

On väga tore, kui katse käigus õnnestub:

  • välja selgitada enda jaoks sobilikud toidud
  • saada mõtteainet edaspidiseks, kuidas enda eest paremini hoolitseda:)

Tegevused: 

  • märgin üles mida söön ja kuidas toit mulle mõjub (annab energiat, teeb väsinuks, tekitab kõrvalefekte vms)
  • märgin üles kui ja kui palju liigun
  • panen enda jaoks paika toidu- ja liikumiseeesmärgid, mida katsetan, kuidas minu keha ja energitase nendele reageerivad
  • jagan infot omavahel, et teada saada, mis teiste inimeste jaoks töötab ja saan inspiratsiooni enda jaoks edaspidiseks

Leppisime kokku, et hea algus katse alustamiseks on uue kuu algus. Seega, alustame 1.veebruaril ja proovime 3 nädalat ennast distsiplineerida ja tundma õppida.

Meie oleme valmis, hakkame pihta ning loodame, et saame millelegi huvitavale jälile, mida ka teiega jagada..:)

Rõõmsalt veebruarile vastu!

 



KÕIK JÕULULAUALE ÜHEST KOHAST!

Postitas NOP Dec, 12 2017,

Iga-aastane Kõik Jõuluks Ühest Kohast tellimine on avatud! Vaata järele ja telli ette, sest praegu on meil kõigil veel aega unistada, mida järgmisel nädalavahetusel lauale panna ja selleks, et ei peaks viimastel päevadel stressis mööda poode kappama ja vajalikku kokku ajama, ongi just see mõte meil ellu kutsutud.

NOPi köök teeb eelroogadeks, pearoa kõrvale ning magusaks palju head. Pearoaks saad tellida talulinde ja verivorste (k.a. gluteenivabu). Oleme lähtunud põhimõttest, et kõik vajaliku lauale peaksid siit nimekirjast leidma ning kui jääbki midagi puudu, siis on NOPis kraami veel palju, et põhimõtte, Kõik Ühest Kohast Jõulauale peaks päriselt ka toimima.

Nii et – vaata ära ja telli jõululauale esmaspäeva 18.12 kl 12ni ning vana-aasta õhtuks neljapäevani 28.12 kella 12ni. Kel soovi, võib tellida ka eelolevaks nädalavahetuseks ehk siis linde tuuakse meile ka 15.12, seega unistused teoks! 🙂

Jõulutellimused


Mis pühade ajal menüüsse sai?

Postitas NOP Dec, 05 2017,

Ühel päeval ütles keegi targem, et jõuluootus on sellepärast tore, et peatume oma igapäevases rutus ja tarbimisvajadustes korraks põhiväärtuste juures. Ja tõesti, kui järele mõelda, siis mis muud need jõulud ongi, kui et ootame pikkisilmi aja mahavõtmist ja isegi kui kirume neid lõputuid kooskäimisi ja -viibimisi terve detsembrikuu jooksul, on nad lõpuks kõik ju väga toredad, sest võimaldavad meil aega võtta lähedaste ja oluliste inimeste jaoks.

Ja põhiväärtustest räägib ka pühadetoit. Kui paljud teist mäletavad neid vanaema marineeritud räimesid, mida sai  lõputult söödud või see praekapsaski. Kui see terve suve saartevahel seilavate praamide menüüs on, siis tundub see kergelt öelda kummaline, aga kui pühade ajal on keegi tõeliselt vaeva näinud, et see perfektsuseni timmida, siis võib see elamus omaette olla.

Nii said ka meie menüüsse seekord RÄIMED, mis kõnetasid meid oma lihtsuses kui ainukesed kalad, mida jõulude ajal tahaks. Terve talve tuleb neid meie oma merest ja kui meri jäässe läheb, siis lähevad nad veel eriti heaks. Panime ühte rooga kokku tatrajahu ja Liibanoni vürtsidega praetud ja astelpaju ja meega marineeritud räimed, tegime juurde lõkkekartulit, mis kokku meenutavad ühteaegu nii suvel lõkkes tehtud tuhvleid kui värskelt kalamehe käest saadud kala, milles on midagi üdini kodust ja luksuslikku.

PRAEKAPSAS. Oleme aastaid katsetanud erinevaid verisoone hapukapsa salatist, mida lõputult fänname selle tervisllikkuse tõttu. Seekord proovisime küpsetada sellest praekapsa, kuhu lisasime piisavalt õuna, et anda talle magusust, sügavust ja hõrkust. Koos grillitud siguriga said nendest ideaalsed kaaslased Eestimaa (ja kaugelt mitme teise maa) parima maheda rohumaaveise steigi juurde.

KÕRVITS ja BAKLAZAAN. Ei ole just suur saladus, et armastame juurikaid. On nad ju ühed tervisliku toitumise alustalasid ning aastatega on meie armastus igasugu juurikate/köögiviljade vastu vaid kasvanud. Seekord tahtsime menüüsse panna täidetud kõrvitsat, aga meie taludel ei olnud pakkuda normaalisuga inimesele mõeldud kõrvitsaid. Edasi mõeldes sai täidetud kõrvitsast hoopis täidetud baklazaan, mis vürtsdega grillimisel ja metsiku riisi-oliivide-rosinate täitmisel ja Chimichurriga üle puistates, sai täpselt selline, millest puudust olime tundnud. Kõrvitsast aga ei suutnud me kuidagi loobuda ja lisaks ühele kõrvitsale tõime lisaks veel teisegi ning vaimustusime, kui panime ühte rooga kokku ahjus küpsetatud muskaatkõrvitsa ja kergeks salatiks viilutatud spagetikõrvitsa, i’le panevad täpid kergelt vürtsikas kõrvitsakaste ja kitsejuustuvaht. Kas keegi saab nüüd veel väita, et ideaalselt sobivad kokku vaid peet ja kitsejuust?

Pühadeseks EELROAKS tahtsime anda võimalust maiustada ühe talu trühvlijuustuga, millisega pole veel keegi hakkama saanud ja avastasime, et koos meie enda mustika-kohvi võidega moodustas see täiesti omaette klassi. Eks me teame kõiki, kes midagi huvitavat ja head teevad ning pole erand ka Kotzebue meistrid, kelle sea-ja lambasalaamit tahtsime teile maitsta anda, miksides nad kokku marineeritud maapirni ja kergelt vürtsika kõrvitsamoosiga.

Selle aasta MAGUSAKS ristime aga hoopis ahjuõuna, milles on midagi väga kodust, samas ei ole teada, miks me seda enda kodudes nii harva teeme. Aga nii ta menüüsse potsatas, teiste suursuguste seas, ahjuõun tšillise kaerahelbekrõbedaga kõrvitsa-granadillikastmes kookospiimakreemiga. Muidugi on meil saadaval ka kohupiimane, aga üdini luksuslik jõulukook ja meie maja hiti-letilt ehk keekside seast saab valida ühe pühasemas vormis ja sisus.

Joogisoovitused tulevad nii alkovabade tervisetoonikute, wellness lattede kui ka naturaalsete (ei ole nii mahedad ega biodünaamilised vaid naturaalsed) veinide, oranzide vahuveinide või hoopis meie maja nn glögi ehk sooja terviseshoti (jõhvikas, goji, astelpaju, mesi, ingver, sidrun) õunamahla ja rummiga näol.

Palju muud head on ka alles. Loodame, et naudite ja andke kindlasti meile teada, mis te kõik sellest arvate ja mida järgmisena ootate! 🙂

Head sügise ärasaatmist !

NOPipere